Omurganın Fabrika Ayarları: Kayropraktik Tedavi Nedir?

Omurganın Fabrika Ayarları

 

Kayropraktik, vücudun doğal düzenini yeniden kurma ve sağlıklı işleyişini sağlama yöntemidir. Bu yöntem, vücuttaki kemiklerin, eklemlerin ve kasların düzgün bir şekilde çalışmasını hedefler. Bu amaçla, kayropraktik uygulayan kişi (kayropraktör), özel teknikler kullanarak vücuttaki hassas noktalara uyguladığı hafif kuvvetlerle bütün vücut sistemlerini etkiler. Bu yöntem, bel ağrıları, sırt ağrıları, baş ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sinir sistemi üzerinde de etki eder ve bu sayede bireylerin genel sağlık durumlarında iyileşme sağlar.

Kayropraktik, doğuştan kazanılmış olan doğal hareket yeteneklerinin ve mekanizmaların kullanılmasını ve korunmasını hedefler. Bu yöntem, vücudun kendi kendine iyileşme yeteneklerine inanır ve bu yeteneklerin açığa çıkması için çalışır. Kayropraktik, ilaçsız ve cerrahi olmayan bir yöntemdir ve bu nedenle pek çok kişi tarafından tercih edilir.

 

Kayropraktik uygulaması, çeşitli teknikler kullanılarak yapılır. Bu teknikler arasında "düzeltme", "çekme" ve itme" gibi teknikler bulunur. Bu teknikler, vücuttaki önemli pivot noktalara uygulanarak, vücudun doğal düzenini yeniden kurulmasına yardımcı olur. Kayropraktörler, bu teknikleri kullanarak, vücuttaki problemli bölgeleri belirler ve bu bölgeler üzerinde düzeltici bir şekilde çalışırlar.

Sonuç olarak, kayropraktik, vücuttaki doğal düzenin yeniden kurulmasına yardımcı olan, ilaçsız ve cerrahi olmayan bir yöntemdir. Bu yöntem, fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sinir sistemi üzerine de olumlu etkiler oluşturmakla birlikte vücutta devam edegelen sinirsel ileti ağlarının da aktif ve düzenli çalışabilmesi konusunda olumlu etkiler göstermektedir.

 

Omurganın fonksiyonlarını hatırlayacak olursak; vücudumuzun taşıyıcı ana hattını oluşturur, hareket ve fonksiyonlarımızın akışını sağlar, sağlıklı nefes almamızdan kalbimizin ritmik çalışmasına kadar birçok rolü vardır. Hareket ve fonksiyonlarımızı sağlayan kaslara beyinden emir getiren ve götüren sinirleri taşır ve korur. Bu nedenle omurga sağlığımız çok önemlidir. Omurga sağlığının korunması önemli ve profesyonel bakış açısı gerektiren bir husustur. Kayropraktik tedavi, diğer adıyla elle yapılan düzeltici manipülatif uygulamalar  tam bu noktada omurganın kurtarıcısı niteliğinde bir görev üstleniyor, çünkü kayropraktik bakış açısı ve  değerlendirmelerin omurga sağlığı açısından çok önemli bir rolü var.

 

Kayropraktiği yakından inceleyecek olursak, Dünya Kayropraktik Federasyonu’nun tanımlamasına göre ( WorldFederation of Chiropractic – WFC)

Kas iskelet sisteminin mekanik bozukluklarını tanı, tedavi ve önlenmesini ve bu bozuklukların sinir sistemi ve genel sağlık üzerindeki etkileriyle ilgilenen sağlık mesleğidir. Bunların yanı sıra kayropraktik uygulamaları gerektiren uygulama endikasyonları bulunmaktadır. Bunlar; Yumuşak doku zedelenmeleri, Akut/ Kronik bel ve boyun ağrısı, Skolyoz, Sprain, Miyofasiyal ağrı sendromu, Biyomekanik disfonksiyonlar, Kas - iskelet sistemi hastalıkları,

Eklem disfonksiyonları gibi, önemli noktalara odaklanan bir manuel terapi yöntemidir. Bu bozuklukların ortaya çıkmasına neden olan ve dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kayropraktik yaklaşım bu noktada önemli avantajlar sağlar. Bilimsel olarak yapılan araştırmalar sonrasında her 7 insandan 5'nin baş ağrısı yaşadığını  biliyoruz, sağlıklı her dört insandan birinde aslında fıtık problemi olduğunu biliyoruz . Bazı baş ağrıları sürekli olurken bazıları ara sıra meydana gelir. Bazıları mide bulantısını ve zayıflatıcı ağrıyı tetiklerken, diğerleri rahatsız edici ve donuk ağrıya neden olur. Çoğu zaman insanlar baş ağrısından kurtulmak için ağrı kesici ilaç kullanırlar. Ancak bugün daha iyi bir tedavi seçeneğiniz var. Araştırmalar, Kayropraktik uygulamaların boyundan kaynaklanan gerilim tipi baş ağrılarını etkili bir şekilde tedavi edebileceğini ve hafifletmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Çoğu baş ağrısının, örneğin bilgisayar kullanırken veya televizyon izlerken saatlerce aynı duruşu sürdürmek zorunda kalan insanlarda oldukça yaygın bir sorun olan boyunda meydana gelen kas gerginliği ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu, kafa derisinde ve sırtın üst kısmında baş ağrılarını tetikleyen gerginlik ve eklem tahrişiyle sonuçlanır. Bunun önüne geçebilmek bütüncül bir kayropraktik bakış açısıyla mümkün. Bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirdiğimiz hastalarımıza kişiye özel tedavi uygulamaktayız, bu sayede omurganızın daha fonksiyonel halde olmasını sağlamak mümkün. Uyguladığımız kayropraktik yaklaşımlar, spinal gerginliğinizi azaltmanıza ve daha verimli çalışması için sinirsel yapıların daha serbest kalmasına yardımcı olabilir. Kayropraktik uygulamaların tüm baskıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini ve böylece vücudunuzun tasarlandığı gibi işlev görmesini sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kayropraktik tedaviler sayesinde yeniden canlanma hissine kavuşup ve hareket kabiliyetinize çok hızlı kavuşabilirsiniz.